Entrede.nl

Inloggen of inschrijven

Veilig op zomervakantie

De zomervakantie staat weer voor de deur. Nog twee weken en dan begint de zomervakantie voor de basisscholen in Ede. Er is een groep die geen vakantie neemt, voor inbrekers is het vaak makkelijk te zien waar bewoners voor langere tijd weg zijn. Bijvoorbeeld door post op de mat, gordijnen die gesloten blijven en de verlichting blijft uit. Probeer je woning een bewoonde indruk te geven.

·        Vertel een beperkt aantal familieleden en/of vrienden wanneer je op vakantie bent.

·        Zet je adres niet op je kofferlabel als je met het vliegtuig reist. Inbrekers houden zich op in de vertrekhal en slaan toe als jij op je vakantiebestemming bent.

·        Vraag aan de buren of zij hun auto af en toe op jouw oprit parkeren.

·        Zet je fiets/brommer altijd op slot, ook als deze binnen staat.

·        Meld niet op sociale media dat je op vakantie gaat. Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.

Volgens de Europese Vakantiebarometer gaat deze zomer ongeveer de helft van de Nederlander op reis. Van deze groep zegt 56 procent de auto te zullen nemen naar zijn vakantiebestemming. Bent u één van hen? 

Checklist voor de auto

·        Is de bandenspanning optimaal?

·        Heeft u de gevarendriehoek en het EHBO-kistje mee?

·        Zijn alle documenten in de auto aanwezig? (bijv. Europees aanrijdingsformulier, groene kaart)

·        Zijn het fietsrek en de dakkoffer goed vastgezet?

·        Heeft u evenveel veiligheidsvestjes als er personen in het voertuig zijn?

·        Neem een zonnebril/reserve bril en een fles(sen) water mee .

·        Reservelampjes zijn altijd handig en bovendien verplicht onder andere in Spanje, Tsjechië en Slovenië.

De auto laden

·        Hoe zwaarder de auto geladen is, hoe langer de remafstand. Pas dus uw rijgedrag aan. Hou altijd rekening met de maximale belading.

·        Zwaardere voorwerpen horen thuis in de laadruimte van de auto, eerder dan in de dakkoffer.

·        Plaats uw dakkoffer centraal op uw dak.

Let op met openbare wifi

Even je mail checken tijdens een koffiestop is heel verleidelijk. Maar gebruik dan niet het openbare wifinetwerk. Het is aanlokkelijk, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Iedereen kent wel de"Free WiFi"-netwerken waar je zonder wachtwoord op in kunt loggen. Prima om even een hotel op te zoeken of de route te checken, maar gebruik het niet op sites waar je je inloggegevens in moet typen, zoals die van je bank. En zorg ervoor dat je na gebruik het netwerk weer "vergeet", anders meldt je apparaat zich bij de volgende "Free Wifi"-spot weer automatisch aan. Cybercriminelen maken hier misbruik van door zich voor te doen als netwerk. Gebruik liever je eigen databundel. Binnen Europa kan je deze zonder extra kosten gebruiken. 

Vergeet vooral niet te genieten, de Buurtverbinders van entrEde wensen u alvast een fijne vakantie!!


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.