Entrede.nl

Inloggen of inschrijven

Oorsprong Moederdag

Elk jaar vieren we Moederdag. Maar waar komt het eigenlijk vandaan?

Oorsprong
Moederdag vindt haar oorsprong in het oude Griekenland. Niet de gewone moeders werden in het zonnetje gezet, maar het was een dag om Rhea, de moeder van de goden, te eren.

In de zeventiende eeuw werd in Engeland de ‘Moeder Zondag’ gevierd. Dit was de zondag voor Pasen waarop bedienden terug naar huis gingen om hun moeder te bezoeken en te eren. Ze brachten ook een speciale cake voor haar mee.

De huidige Moederdag
De geschiedenis van Moederdag begint in Amerika. Een alleenstaande lerares uit Philadelphia Anna Jarvis, is in 1914 met Moederdag begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden.

Na het overlijden van haar moeder (1905) op de eerste zondag in mei heeft zij het jaar daarna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder een General Memorial Day of All Mothers georganiseerd.

Anna Jarvis wilde toen elk jaar opnieuw een vereringsdag voor moeders organiseren. Zij heeft alles gedaan om dat voor elkaar te krijgen. In 1914 lukte het haar om van Moederdag een officiële feestdag te maken.

Moederdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd
Niet alle landen vieren Moederdag op de tweede zondag van mei. Het zijn vooral de katholieke landen waar Moederdag gevierd wordt op 15 augustus. 15 augustus de dag die ook wel bekend staat als Maria de hemelopening. In Frankrijk vieren ze Moederdag op de laatste zondag van maart.

In Denemarken, Italië, Turkije, Australië, België, Amerika en Nederland wordt Moederdag wel gevierd op de tweede zondag van mei. De dag die Anna Jarvis gekozen heeft.

De geschiedenis van Moederdag in Nederland
Sinds 1928 is Moederdag een officiële Moederdag in Nederland. In 1924 kwam Moederdag overwaaien naar ons land. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde introduceerde deze dag met gerichte campagnes. Ze hoopte hiermee de bloemenverkoop te stimuleren.

Heden ten dagen is Moederdag in de greep van de commercie met alle cadeaus. Gelukkig is het de gewoonte dat kinderen op school nog naar hartenlust knutselen voor een echt Moederdagcadeau.