Entrede.nl

Inloggen of inschrijven

Moestuinbak voor de buurt

Heeft u de wens om samen met uw buurt groente en kruiden te verbouwen? Vraag dan via de gemeente een gratis moestuinbak voor uw buurt aan. Samen met uw buren zorgt u voor de plantjes.

“Een buurtmoestuinbak is een hele leuke en laagdrempelige manier om bewust met je eten bezig te zijn”, vertelt Ariejanne Timmermans. “Kinderen leren waar eten vandaan komt en wat er moet gebeuren voordat het in de winkel ligt.” Timmermans is beheerder bij buurtmoestuin de Vrolijke Pastinaak in Kernhem, maar heeft zelf ook een buurtmoestuinbak in de straat. “Alles is heerlijk vers. Als je aan het koken bent, loop je zo even naar buiten om kruiden vers af te knippen.”

Moestuinbak aanvragen
U kunt de buurtmoestuinbak aanvragen via de website van de gemeente. Overleg eerst met uw buren voordat u een aanvraag doet. Dan weet u zeker of zij ook een moestuinbak willen. Ook kunt u samen een goede plek uitkiezen. De aanvraag belandt bij de wijkbeheerder van uw buurt. Hij of zij kijkt of de moestuinbak op de gekozen plek past. Als u in aanmerking komt voor een buurtmoestuinbak, dan stellen wij de bak, het worteldoek en de grond beschikbaar. De bak zelf wordt gemaakt door Houtclub Ede. Zodra zij de bak klaar hebben, bezorgt het wijkteam deze op afspraak. De zaden voor de plantjes betaalt u zelf.

Spelregels en meer informatie
In Ede staan al verschillende buurtmoestuinbakken. Kijk op www.eetbaarede.nl/stadslandbouw-projecten voor de plekken waar u de moestuinen vindt. Als u een buurtmoestuinbak wilt voor uw buurt geldt een aantal spelregels. De bak plaatsen wij op een openbare plek. En de bak blijft eigendom van de gemeente. Deze kan dus niet in een eigen tuin worden gezet. Meer informatie vindt u via: www.ede.nl/meedoen-en-meepraten/moestuinbak.