Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Entrede.nl

Inloggen of inschrijven

Ron van der Meij
5 november 2018

Mantelzorgers zijn onmisbaar

Tijdens de Dag van de Mantelzorg op 10 november worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. Ook in de gemeente Ede zijn veel mantelzorgers actief. Bijvoorbeeld Mildred Kervel, die zorgt voor haar man Herman. Hij kreeg tien jaar geleden de diagnose ziekte van Parkinson.

Na de diagnose begon voor hen een grote zoektocht. Naar de juiste medicatie, de zorgverleners die passende zorg konden bieden en hoe ze het dagelijkse leven konden inrichten. Mildred nam steeds meer van de mantelzorg op zich. “Doordat ik hulp vroeg om me heen, hield ik nog wat tijd voor mezelf, mijn baan en mijn vriendinnen”, vertelt ze. “Het gaat niet vanzelf, je moet wel overal zelf achteraan.”

Opkomen voor jezelf
“Je moet egoïstischer worden," vertelt Herman. “Dat klinkt niet zo mooi, maar ik bedoel dat je niet bij zorgverleners moet blijven hangen als ze je niet de zorg geven die je nodig hebt. Ik ben blij dat ik voor de beste zorg heb gekozen.” Hij raadt iedereen aan open te zijn over wat je wil en waar je mee zit, zonder schaamte.

Dit geldt ook voor de mantelzorger. Mildred: “Kom op voor jezelf, vraag om hulp, want alleen kun je het niet. Ga achter zaken aan, vraag rond, zoek op internet.”

Ondersteuning vanuit Malkander
Malkander ondersteunt mantelzorgers door bijvoorbeeld een huisbezoek om de (over)belasting in kaart te brengen. Ook helpen ze bij het regelen van de zorg. En er zijn lotgenotengroepen en workshops.

Voor de Dag van de Mantelzorg organiseert Malkander op 9 november een afternoon tea met cabaret en muziek voor alle mantelzorgers in de gemeente Ede. Het vindt plaats van 15.00 tot 18.00 uur in Buitenzorg. Geef u op via www.malkander-ede.nl.

Mantelzorgwaardering
Bent u blij met uw mantelzorger en wilt u graag iets terugdoen? Dat kan met Mantelzorgwaardering: een geldbedrag van € 100, als waardering voor de inzet. U kunt de Mantelzorgwaardering voor 2018 tot 1 januari 2019 aanvragen op www.ede.nl/mantelzorgwaardering.