Entrede.nl

Inloggen of inschrijven

Herdenken en Vieren op zaterdag 13 april

Kom naar het vrijheidsfestival in Ede

Op 17 april 1945 werd Ede bevrijd door de Polar Bears Divisie. Op zaterdag 13 april herdenken en vieren we de bevrijding van Ede. Dat doen we met een herdenking, een historische middag voor jong en oud, een lokale veteranendag én een concert. Komt u ook?

In de ochtend van zaterdag 13 april staan we stil bij de bevrijding van Ede en de Canadese, Britse en Nederlandse slachtoffers. U bent welkom om met ons te herdenken vanaf 11:00 uur bij het Bevrijdingsmonument op de hoek Vossenakker/Arnhemseweg. Burgemeester René Verhulst zal een toespraak houden.

Historische middag
Hoe begon de bezetting in Ede eigenlijk? In de meidagen 1940 vocht het Nederlandse leger tegen de binnenvallende Duitse troepen. Tijdens die meidagen lag gemeente Ede tussen de linies van de twee strijdende partijen. Vanaf 12:00 uur nodigen we jong en oud uit voor een historische middag in en rondom de Smederij (Verbindelaarsweg 100, Ede). U krijgt tijdens die middag een uniek beeld van het Nederlandse leger in de meidagen van 1940.

Ook wordt die middag de expositie ‘Ede tussen de linies’ geopend. Deze tentoonstelling is de eerste in een reeks. U kunt een pantserwagen bekijken, een kampement met militairen, een kanon 6-veld, getrokken door paarden, en originele uniformen. Ook worden er demonstraties gegeven en is er muziek van Free Line.

Lokale veteranendag
Speciaal voor de lokale veteranendag zijn er twee concerten van de militaire fanfare ‘Bereden Wapens’ in Akoesticum. Veteranen uit gemeente Ede in het bezit van een veteranenpas hebben hiervoor een uitnodiging gehad. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor niet-veteranen, daarvoor kunt zich aanmelden via de website.

Meer informatie
Meer informatie over het programma en aanmelden voor de concerten kan op www.bevrijdingsfestivalede.nl. Het bevrijdingsfestival wordt georganiseerd door het Platform Militaire Historie Ede, Akoesticum en de gemeente Ede.