Entrede.nl

Inloggen of inschrijven

Bestrijden eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan vervelende situaties veroorzaken. Daarom beginnen we al op tijd met het nemen van maatregelen. Ook als de rupsen nog niet gevaarlijk zijn. Met deze maatregelen willen wij ervoor zorgen dat we minder overlast hebben van de dieren.

De eikenprocessierups is eigenlijk de larve van een nachtvlinder. Die legt haar eitjes in de top van eikenbomen. Daar overwinteren ze. In het voorjaar komen de behaarde, oranje rupsen uit de eitjes. In de maanden mei, juni en juli hebben de rupsen brandharen die voor overlast zorgen. Het bestrijden kan beginnen op het moment dat de eitjes uitgekomen zijn. Dat houden we dan ook goed in de gaten.

Jonge rupsen bestrijden
We kunnen de rupsen alleen bestrijden als ze jong zijn. In de bomen die vorig jaar het meest besmet waren, hangen we bijvoorbeeld nestkasten. Pimpelmezen en koolmezen maken daar hun nestje en eten de rupsen op. Ook spuiten we nematoden in de boom. Dit zijn aaltjes die in de jonge rups kruipen. Op die manier doden ze het beest van binnenuit. Omdat de aaltjes niet tegen UV-licht kunnen, doen we dit pas na zonsondergang. Als laatste maken we gebruik van een biologisch bestrijdingsmiddel. Dat spuiten we op de bladeren. Dit besmet alle rupsen die het blad eten.

Nest wegzuigen
Ondanks de bestrijding van jonge rupsen, kunnen we niet alles tegenhouden. Krijgen we een melding dat een boom besmet is? Dan bestrijden we die plek door het nest weg te zuigen. Vaak zijn de rupsen zelf niet op die plek. Als we geluk hebben ziet de bestrijder ze en zuigt hij de rupsen ook weg. Maar vaak is het niet mogelijk en kunnen we alleen het nest verwijderen en niet de rupsen. Met als gevolg dat er later weer een nieuw nest in de boom zit.

Melding doen
Ziet u een nest of eikenprocessierupsen? Geef dit aan ons door. Dat doet u via www.ede.nl/melding. Wij beoordelen alle meldingen en zetten deze op een kaart. Zo ziet u welke bomen al gemeld zijn. Deze kaart vindt u op www.ede.nl/rupsen. Daar vindt u ook meer informatie over de eikenprocessierups.