Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Uitgelicht:

Vraag de Mantelzorgwaardering 2018 aan

Ron van der Meij
8 maart 2018


Mantelzorgers zijn onmisbaar. Zij besteden een deel van hun tijd aan het zorgen voor familieleden, vrienden of andere kennissen. We waarderen de mantelzorgers en bieden hen een steuntje in de rug. Bijvoorbeeld met de Mantelzorgwaardering 2018 die u vanaf 1 maart kunt aanvragen.

Krijgt u ondersteuning van een mantelzorger? Dan kan uw mantelzorger in aanmerking komen voor de Mantelzorgwaardering 2018. De mantelzorger krijgt dan € 100 van de gemeente. Dit bedrag hoeft de mantelzorger niet op te geven als inkomsten bij bijvoorbeeld een bijstandsuitkering of de Belastingdienst.


Mantelzorgondersteuning
U kunt voor maximaal twee mantelzorgers een Mantelzorgwaardering aanvragen. De Mantelzorgwaardering vraagt u elk jaar opnieuw aan. Naast de Mantelzorgwaardering kan een mantelzorger ook maximaal één jaar twee uur per week gratis hulp in zijn eigen huishouding krijgen. Dit kan de mantelzorger tijdelijk ontlasten.

In voor- en tegenspoed
Teresa Hol (56) uit Lunteren is mantelzorger van haar man. “Wij zijn getrouwd in voor- en tegenspoed, dus dat ik nu voor mijn man zorg is voor mij heel vanzelfsprekend”, vertelt Teresa. “Maar er kwam een moment waarop ik dacht: en ik dan? Ik kreeg toen een Mantelzorgcoach vanuit Malkander. Soms is even je verhaal kwijt kunnen of samen naar het dorp lopen al voldoende om het wat makkelijker te maken.”

Ondersteuning vanuit Malkander
Mantelzorgcoaches ondersteunen mantelzorgers door de (over)belasting in kaart te brengen en te helpen bij het regelen van de zorg. Ook organiseert Malkander de workshop ‘Ik ben er ook nog! De mantelzorger Centraal’.

Deze workshopserie met zes bijeenkomsten start op 14 maart, meld u aan via www.malkander-ede.nl of bel 0318 - 20 80 80. De workshop kost € 45.

Zorg voor jezelf
 Volgens Teresa is het belangrijk dat mantelzorgers erkenning krijgen voor het werk dat ze doen. “Mantel- zorgen doe je uit liefde, maar je cijfert jezelf ook weg. Je bent dan aan het zorgen, je moet thuis zijn en veel dingen regelen. Wat heb je dan nog voor jezelf? Alle ondersteuning die je dan kunt krijgen is welkom. Als ik nu niet voor mezelf zorg, kan ik straks misschien ook niet meer voor mijn man zorgen.”

Meer informatie
Wilt u de Mantelzorgwaardering 2018 of mantel- zorgondersteuning aanvragen? Bezoek dan de website www.ede.nl/mantelzorgwaardering of bel 14 0318.


Bron: Gemeente Ede

Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt ยป