Entrede.nl

Inloggen of inschrijven

Over
In 2002 werd stichting 'De Dorschkast' opgericht. Het doel van de stichting is het agrarisch cultureel erfgoed in stand te houden en door te geven aan volgende generaties. Dit doet de stichting onder andere door het jaarlijks organiseren van een oogstdag. Op deze dag wordt het graan, dat de vrijwilligers van de stichting verbouwd hebben, gedorst met de eigen, authentieke Dorschkast uit 1928. In deze dorsmachine worden de graankorrels uit de schoven geklopt. Het stro komt aan de ene kant uit de machine, de korrels worden aan de andere kant op grootte gesorteerd en in zakken opgevangen. Dit gaat naar de korenmolen in Veenendaal en komt gemalen weer terug. Bakkerij Ten Veen bakt er roggebrood van. Dat je met dit meel ook overheerlijke pannenkoeken bakt, kun je tijdens de Oogstdag gratis proeven. Daarnaast zijn er nog antieke trekkers en machines te zien die op het boerenbedrijf gebruikt werden.
Verder gebruikt de stichting twee authentieke maaimachines met zelfbinder, die het gemaaide graan in schoven bindt. Zo kun je met eigen ogen zien hoe er vroeger gewerkt werd op het land. We hopen u dan ook te ontmoeten.

Contact

Medewerkers (1)

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.