entrEde.nl

Inloggen of inschrijven

Onthulling “Vensters op het verleden” is op 18 septemberIn de periode 18 februari tot 3 maart kon er door de inwoners van Ede worden gestemd op drie ontwerpen voor de landmark op de Ginkelse Heide.

De drie ontwerpen waren:

  • Vensters op het verleden: zes meter hoge stalen vensters met figuren die uitbeelden wat er op de heide in 1944 gebeurde. Dit is ontworpen door van Karin Colen.
  • Landmark Yankee: een 10 meter hoge houten ‘Y’ die refereert aan Dropzone Y op de heide, ontworpen door bureau Van dat soort dingen.
  • Terugblik: slanke kolommen in het glooiende landschap die als een ingetogen podium de luchtlandingen tonen, een ontwerp van Buro Lubbers.

Een duidelijke winnaar
Op 4 maart werd de winnaar bekend de inwoners van Ede willen het ontwerp “Venster op het verleden” als Landmark op de Ginkelse Heide. Met in totaal bijna 5.000 stemmen werd er massaal gestemd op de drie ontwerpen. Twee derde van de stemmen ging naar het ontwerp van Karin Colen: Vensters op het verleden. Voor meer informatie over werkwijze en eerder gerealiseerde werken, kunt u terecht op de website van Karin Colen.

Vensters op het verleden
Zes meter hoge stalen “vensters” met uitgelaserde figuren die uitbeelden wat er op de Ginkelse Heide in 1944 gebeurd is. Het ontwerp maakt de spanning voelbaar die de soldaten beleefd moeten hebben. De parachutist op het middenpaneel is op ware grootte, zodat je bijna oog in oog kunt staan. Op de achtergrond de droppings van mankracht en materieel.

Onthulling
In de periode maart – juni werd het ontwerp uitgewerkt tot het daadwerkelijke Landmark. In augustus – september wordt het Vensters op het verleden geplaatst en krijgt het een plek op de Ginkelse Heide binnen Dropzone Ede. Op 18 september (herdenkingsmaand september) wordt het landmark officieel onthuld.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.