entrEde.nl

Inloggen of inschrijven

Lees mee met het lezerspanelAls gemeente doen we ons best teksten te schrijven die iedereen begrijpt. Toch kan het altijd beter. Gelukkig helpt het lezerspanel ons bij het verbeteren van teksten. Wilt u ook meehelpen? Meld u aan voor het lezerspanel.

Of het nu gaat om brieven, folders of onze website: we proberen de teksten zo duidelijk mogelijk te maken. Zo weet u direct wat u van ons mag verwachten of wat u zelf moet doen. Maar helaas blijkt dat in de praktijk niet altijd zo te zijn. We weten dat u als inwoner lang niet al onze teksten begrijpelijk vindt.

Teksten verbeteren
Om dat te verbeteren, zijn we een paar jaar geleden met het lezerspanel gestart. Een groep inwoners die ons laten zien wat ze wel en niet begrijpen. Of die het zelf wel begrijpen, maar de tekst niet duidelijk genoeg vinden. Een paar keer per jaar ontvangen zij van ons een tekst. De lezers strepen erin, stellen vragen en doen voorstellen om de tekst te verbeteren. Zo is vorig jaar de toelichting op uw gemeentelijke belastingaanslag voor een groot deel aangepast.

Niet begrijpen
Een van de lezers uit het panel is Margreet Terpstra: “Als ik kan helpen, doe ik dat graag. Ik weet zelf wel iets van taal en zie dagelijks wat er mis kan gaan als mensen je tekst niet begrijpen. Dat is ook zo bij brieven van de gemeente. Als mensen die niet begrijpen, kunnen ze problemen krijgen.”

Kennis van taal niet nodig
Ook u kunt lid worden van het lezerspanel. Wees niet bang dat u niets van taal weet, want we kunnen juist van u leren. We willen namelijk teksten maken die iedereen begrijpt. “Het voordeel van het lezerspanel is dat we vragen stellen die de schrijver niet heeft. Iedereen leest vanuit zijn eigen kennis”, zegt Margreet.

Uzelf aanmelden
Als u lid bent, sturen wij u de teksten per e-mail. “Superhandig!”, vindt Margreet. “Zo kan ik ermee aan de slag wanneer ik zelf tijd heb. Meestal ben ik er een half uur tot drie kwartier mee bezig. Maar ik ben wel een snelle lezer”, voegt ze eraan toe. Wilt u zich aanmelden voor het lezerspanel of heeft u er nog vragen over? Stuur dan een e-mail naar of bel met 14 0318.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.