entrEde.nl

Inloggen of inschrijven

Herdenking bombardement Ede-ZuidIn tegenstelling met 75 jaar geleden was het gisterochtend tijdens de herdenking aan de Parkweg een zonnige dag. Voor aanvang van de herdenking vlogen er meerdere hercules vliegtuigen over.

Op donderdag 17 september 2009 om 11:38 uur onthulde de Edese burgemeester Cees van der Knaap het monument. Op de linker gedenksteen staan de namen van de slachtoffers van het ochtendbombardement. Op rechter gedenksteen staan de namen van de slachtoffers van het middagbombardement. Op de middelste gedenksteen staat de tekst: Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de geallieerde bombardementen op 17 september 1944.

Door navigatiefouten, slecht zicht en in die tijd beperkte middelen kwam een groot aantal bommen rond de Parkweg en de oude dorpskern terecht. Hierbij kwamen 69 burgers om het leven.

Achter het monument staat een gestileerde vleugel met daarin de silhouetten van bommenwerpers.

Gisterochtend waren er naast de genodigde en belangstellende de kinderen van De Koepelschool, de Oranje Nassauschool en de Zuiderpoort aanwezig. De zorg voor het monument, werd gisteren overgedragen aan de Oranje Nassauschool. Aan het eind van de ceremonie werden er door de scholieren bloemen bij het monument gelegd.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.