entrEde.nl

Inloggen of inschrijven

Dag van de DuurzaamheidMorgen 10 oktober is de dag van duurzaamheid. De afgelopen jaren is de Dag van de Duurzaamheid uitgegroeid tot dé dag om te laten zien wat duurzaamheid is. Natuurlijk zijn steeds meer mensen het gehele jaar hiermee bezig. En zowel het steeds sneller veranderende klimaat als bijvoorbeeld de stikstof- en fijnstofproblematiek laten zien dat de uitdaging nog groot is.

Duurzaamheid is een rode draad door ons bestuursakkoord. Wij hebben het hierin over duurzaamheid in brede zin: over de overgang naar duurzame energiebronnen zoals wind- en zonenergie, maar ook maatregelen tegen extreem weer zoals hoosbuien of juist langdurige droogte. In 2050 wil Ede energieneutraal zijn met een rijkere biodiversiteit.

Als wethouder Klimaat en van het programma Duurzaamheid vind ik het belangrijk om duurzaamheid onder de aandacht te blijven houden. De gemeente heeft een aantal initiatieven lopen die u kunnen helpen uw leefomgeving duurzamer te maken. Wij verstrekken duurzaamheidsleningen en geven voorlichting over groene tuinen, energiebesparing en zonnepanelen via www.ede-natuurlijk.nl

Ik merk dat steeds meer inwoners aan de slag willen met het verduurzamen van hun huis. Maar samen kunnen we meer. De gemeente heeft daarom een buurtkit ontwikkeld (zie: www.ede-natuurlijk.nl/wat-kan-ik-doen/als-buurt). Hierin geven we tips voor buurtgerichte oplossingen. Inwoners kunnen bijvoorbeeld een warmtewandeling organiseren, het mobiele Energieloket uitnodigen of een spreker uitnodigen die meer vertelt over een bepaald thema.

Ook hebben wij een caravan met informatie die op verschillende plekken staat in onze gemeente. U kunt uw vragen over energie stellen aan energiecoach Teun (www.ede-natuurlijk.nl/kalender).

Ik vind het belangrijk dat wij als gemeente ook het goede voorbeeld blijven geven. Zo wordt het Raadhuis aangesloten op het duurzame warmtenet en hebben wij de gemeentelijke gebouwen uitgerust met zonnepanelen.

Ook zal op 10 oktober het vernieuwde innamepunt van Restore op het afvalbrengstation worden geopend.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.